Ղափամա
Ջերմ, բուրավետ և համեղ. Ղափաման հնագույն հայկական ուտեստ է, որը հիանալի կերպով միախառնում է դդումի քաղցրությունը համեղ համեմունքների, ընկույզների և չոր մրգերի հետ: Այս ուտեստն ավելի առանձնահատուկ է դառնում երբ պատրաստվում է Reddy բելգիական յուղով:
Ղափաման ավելին է, քան պարզապես ուտեստ։ Այն փոխանցում է հայկական ավանդույնթները և օջախի ջերմությունը:
Բաղադրիչներ.
• 1 միջին չափի դդում
• բրինձ
• Reddy Ghee
• չրեր՝ ձեր ընտրությամբ՝ կտրատած
• չամիչ
• կտրատած նուշ
• պիստակ (ըստ ցանկության)
• աղացած դարչին
• մշկընկույզ
• Աղ և պղպեղ՝ ըստ ճաշակի
Պատրաստման եղանակը.
1. Եփում ենք բրինձը.
- Բրինձը լավ լվացեք սառը ջրով։
- Ջրի մեջ ավելացրեք աղը (ըստ ճաշակի) և եռացրեք այն։
- Ավելացրեք բրինձը և եփեք 3-5 րոպե, որից հետո ջուրն անհրաժեշտ է քամել:
2. Տապակում ենք չրերը և ընդեղենը.
- Մեծ տապակի վրա ավելացրեք Reddy յուղը, կտրատած չոր մրգերը, չամիչը, նուշը և պիստակը և տապակեք 3-4 րոպե:
- Խառնուրդին ավելացրեք դարչինը, մշկընկույզը, աղն ու պղպեղը և տապակեք ևս մի քանի րոպե:
3. Պատրաստում ենք դդումը.
- Կտրեք դդմի վերին մասը և հանեք սերմերը:
- Եթե ցանկանում եք, կարող եք պահպանել սերմերը հետագայում տապակելու համար:
4. Լցոնում ենք դդումը.
- Մեծ ամանի մեջ միացրեք բրինձը և ընդեղենի և չորամրգերի խառնուրդը։
- Զգուշությամբ լցոնեք դդումը ստացված խառնուրդով և ծածկեք դդմի գլխիկով։
5. Եփում ենք և մատուցում.
- Դդմի գլխիկը թույլ ծածկեք փայլաթիթեղով: Եփեք ջեռոցում 180 °C ջերմաստիճանում, մինչև դդումը փափկի և ամբողջությամբ եփվի։
- Թխելու վերջին մի քանի րոպեների ընթացքում հեռացրեք փայլաթիթեղը՝ կարամելացված գլխիկ ստանալու նպատակով:
Մատուցեք և վայելեք!!